Wilgotne , delikatne, aromatyczne ciasto , które sprawdzi się na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 2 szt.
Mąka tortowa – 2 szklanki
Cukier kryształ – 10 dag
Kakao – 2 łyżeczki
Masło – 15 dag
Mleko – 1 szklanka
Soda – 1 łyżeczka
Powidła – 2 łyżki
Orzechy – 5 dag
Morele suszone – 10 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Masło rozpuścić.
- Orzechy , morele przepłukać gorącą wodą , pokroić na drobno.
- Mąkę przesiać , wymieszać z sodą i kakao.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem, ucierając dodać powidła, ucierając dalej dodawać po trochu produkty sypkie i mleko, na koń cu dodać masło, chwilę ucierać, dodać orzech i morele, delikatnie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni , wstawić ciasto i piec 50 minut lub do suchego patyczka.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto , posypać płatkami migdałowymi, schłodzić.
- Pokroić na porcje.
Pani Marysiu! Co za smutek, że Mama już nie żyje! Ona by tu buszowała po pani blogu, bo chyba chodziłyście razem do tej samej Akademii Dobrego Smaku (to się chyba nie tak nazywało, ale mam do dzisiaj zeszyt z przepisami Mamy z kursu gotowania i pieczenia :-)) Właśnie taki był murzynek Mamy – z powidłami i kakao (ale bez czekolady, bo to było za komuny). Moja Mamcia miałaby dzisiaj dopiero 74 lata…
Na pewno starsze nawyki mi pozostały i chętnie do nich wracam, jestem tylko troszkę młodsza od Pani mamy ale kursy gotowania i pieczenia były bardzo popularne. Słyszałam, że mają dziś wracać pod nową nazwą warsztaty różnych prac domowych, gotowanie, pieczenie, robótki ręczne, więc czekam na nie. 🙂