Morszczuk pieczony na warzywach

Ryby dostarczają nam cennych witamin i minerałów. Polecam smaczne danie z rybą, wzbogacone warzywami.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

120 minut

Lista składników

  • Filet z morszczuka – 3 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Cebula czerwona – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Przyprawa do ryb – 2 łyżeczki

  • Majonez – 2 łyżki

  • Musztarda – 2 łyżki

  • Brokuł – 1/2 szt

  • Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

  • Oliwa z oliwek – 6 łyżek

  • Masło – 6 plastrów do położenia na rybę.

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Filety z morszczuka rozmrozić, umyć, przekroić na połowę, doprawić przyprawą do ryb, pozostawić na 1 godzinę.
  • Brokuła rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
  • Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Cebulę białą i czerwoną obrać, pokroić w piórka.
  • Paprykę pokroić w kostkę.
  • Majonez wymieszać z musztardą.
  • Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek, ułożyć marchewkę.
  • Rozłożyć cebulę.
  • Ułożyć dalej kolejno paprykę, cukinię i brokuł. Warzywa doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Na przygotowane warzywa, ułożyć porcje ryby, posmarować sosem musztardowo – majonezowym.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Rybę z warzywami przykryć folią, wstawić do piekarnika, piec 25 minut.
  • Zdjąć folię, na rybę nałożyć plasterki masła, warzywa skropić 3 łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut na rumiano.
  • Podawać z ziemniakami i wiosenną surówką.
 

2 komentarze

  1. Bardzo zdrowa propozycja na obiad – nie dość, że rybka, to jeszcze tyle warzyw. Mozna tutaj znaleźć wiele takich przepisów na dania zapiekane, ale zdrowe. Pozdrawiam – Ania

     
    • Marianna

      Staram się aby potrawy które przygotowuję były zdrowe , preferuję w swojej kuchni dużo warzyw, pod różnymi postaciami.Cieszę się , że prezentowane przepisy się Pani podobają. Pozdrawiam Marianna. 😉

       

Skomentuj Anka Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*