Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Szczegóły
Liczba porcji
24 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
- Ciasto francuskie – 300 g 
- Pieczarki -20 dag 
- Pomidory suszone w zalewie – 6 szt 
- Śliwki suszone – 6 szt 
- Sól pieprz czarny mielony 
- Olej do smażenia 
- Jajko kurze – 1 szt 
- Sezam biały i czarny do posypania 
Kroki
- Pieczarki obrać, pokroić. W rondelku rozgrzać trochę oleju , wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem, usmażyć . Wystudzić . Drobno pokroić.
- Pomidory osączyć , drobno pokroić. Śliwki również, drobno pokroić.
- Pieczarki , pomidory i śliwki dokładnie wymieszać.
- Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na długość na 3 pasy , następnie na 8 części . Otrzymamy 24 prostokąty. Na każdym ułożyć porcję farszu. 
- Zwinąć  na pasztecik i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
- Wybić  jajko , roztrzepać , posmarować paszteciki , posypać sezamem. 
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 25 minut do dobrego zrumienienia pasztecików. 
 
        
A my też mamy paszteciki na sylwestrowy wieczór (ale drożdżowe, z grzybami). Do barszczyku znakomite!
Na pewno smaczne , a ja tak dla odmiany na francuskim cieście , które bardzo lubię. 🙂