Migdałowiec z masą morelową

Delikatne rozpływające się w ustach ciasto na każdą okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Morele świeże – 50 dag

  • Jaja kurze – 5 szt.

  • Mąka migdałowa – 10 dag

  • Mąka tortowa – 10 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Cukier kryształ – 18 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Śmietana 30% – 220 ml

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Galaretka pomarańczowa – 1 szt.

  • Migdały płatki – 60 g

Kroki

  • Jajka wybić dodać cukier, ubić na puszysto.
  • Mąki, tortową, migdałową, ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąkami.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do blaszki wlać ciasto, wystawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzone ciasto przekroić na połowę.
  • Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej gotowanej wody.
  • Morele umyć, usunąć pestkę, zblendować.
  • Śmietankę ubić na sztywno, ubijając dodawać partiami serek mascarpone i mus morelowy na końcu dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na ciasto, pozostawiając 3 łyżki.
  • Przykryć drugą połową ciasta, posmarować pozostawioną masą.
  • Płatki migdałów uprażyć na patelni i wyłożyć na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce około 5 godzin. Pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. To będzie to ciasto, które na pewno niebawem upiekę. Lubię morele, migdały też. Połączenie smaków jest bardzo ciekawe. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam:)

     

Skomentuj Maminek kulinarny Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*