Delikatne rozpływające się w ustach ciasto na każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Morele świeże – 50 dag
Jaja kurze – 5 szt.
Mąka migdałowa – 10 dag
Mąka tortowa – 10 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Cukier kryształ – 18 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Śmietana 30% – 220 ml
Serek mascarpone – 250 g
Galaretka pomarańczowa – 1 szt.
Migdały płatki – 60 g
Kroki
- Jajka wybić dodać cukier, ubić na puszysto.
- Mąki, tortową, migdałową, ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąkami.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do blaszki wlać ciasto, wystawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto przekroić na połowę.
- Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej gotowanej wody.
- Morele umyć, usunąć pestkę, zblendować.
- Śmietankę ubić na sztywno, ubijając dodawać partiami serek mascarpone i mus morelowy na końcu dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na ciasto, pozostawiając 3 łyżki.
- Przykryć drugą połową ciasta, posmarować pozostawioną masą.
- Płatki migdałów uprażyć na patelni i wyłożyć na ciasto.
- Schłodzić w lodówce około 5 godzin. Pokroić na porcje.
To będzie to ciasto, które na pewno niebawem upiekę. Lubię morele, migdały też. Połączenie smaków jest bardzo ciekawe. Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam:)
Ciasto jest puszyste i smaczne, moim znajomym bardzo smakowało. 🙂