Malinowa symfonia

Ciasto zachwyca smakiem, wyglądem, aromatem, zachwyca gości.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Maliny – 70 dag

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Cukier kryształ – 36 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Galaretka o smaku malinowym – 4 szt.

  • Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt

  • Mąka tortowa – 24 dag

Kroki

  • Maliny umyć , odważyć 40 dag. Maliny umieścić w rondelku dodać 12 dag cukru , usmażyć konfiturę.
  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut, lub suchego patyczka, Wystudzić. Przekroić na połowę.
  • Jedną połowę ciasta, posmarować przygotowaną konfiturą.
  • 2 galaretki wymieszać w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi, połowę wyłożyć na konfiturę i zatopić w nim połowę malin.
  • Wyłożyć resztę masy , przykryć drugą połową ciasta. Ułożyć na nim resztę malin.
  • 2 galaretki wymieszać w 3 szklankach gorącej wody, pozostawić do stężenia, tężejącą wylać na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny, pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Pani Mario – świetny wypiek i śliczne zdjęcie 🙂 ta stylizacja z listkami i owocami – bomba!

     

Skomentuj Marta Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*