Ciasto zachwyca smakiem, wyglądem, aromatem, zachwyca gości.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Maliny – 70 dag
Jajka kurze – 6 szt.
Cukier kryształ – 36 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Galaretka o smaku malinowym – 4 szt.
Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt
Mąka tortowa – 24 dag
Kroki
- Maliny umyć , odważyć 40 dag. Maliny umieścić w rondelku dodać 12 dag cukru , usmażyć konfiturę.
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut, lub suchego patyczka, Wystudzić. Przekroić na połowę.
- Jedną połowę ciasta, posmarować przygotowaną konfiturą.
- 2 galaretki wymieszać w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi, połowę wyłożyć na konfiturę i zatopić w nim połowę malin.
- Wyłożyć resztę masy , przykryć drugą połową ciasta. Ułożyć na nim resztę malin.
- 2 galaretki wymieszać w 3 szklankach gorącej wody, pozostawić do stężenia, tężejącą wylać na ciasto.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny, pokroić na porcje.
Pani Mario – świetny wypiek i śliczne zdjęcie 🙂 ta stylizacja z listkami i owocami – bomba!
Polecam wypróbować , gdyż jest to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. 🙂