Łopatka pieczona z owocami

Aromatyczna, krucha łopatka na niedzielny obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Łopatka – 5 plastrów

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Jabłka – 3 szt

  • Śliwki suszone – 10 szt.

  • Żurawina suszona – 5 dag

  • Majeranek 1 łyżeczka

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Masło – 2 łyżki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Plastry karkówki natrzeć czosnkiem przepuszczonym przez praskę, doprawić solą i pieprzem oraz trochę przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać pokroić w piórka.
  • Żurawinę , śliwki przepłukać.
  • Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, włożyć plastry łopatki , obsmażyć z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Na oleju ze smażenia łopatki podsmażyć cebulę, 2 minuty, wyłożyć na plastry.
  • Na cebuli ułożyć śliwki.
  • Następnie żurawinę.
  • Obłożyć jabłkami.
  • Posypać majerankiem oraz na każdym plastrze wiórka z masła.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane mięso, piec 45 minut.
  • Mięso powinno uzyskać lekko brązowy kolor, należy uważać aby nie przypaliła się cebula, gdyby tak miało być nakryć całość folią .
  • Podawać z ziemniakami i ulubionym dodatkiem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*