Aromatyczna, krucha łopatka na niedzielny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Łopatka – 5 plastrów
Cebula biała – 1 szt.
Jabłka – 3 szt
Śliwki suszone – 10 szt.
Żurawina suszona – 5 dag
Majeranek 1 łyżeczka
Czosnek – 2 ząbki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Masło – 2 łyżki
Olej do smażenia
Kroki
- Plastry karkówki natrzeć czosnkiem przepuszczonym przez praskę, doprawić solą i pieprzem oraz trochę przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać pokroić w piórka.
- Żurawinę , śliwki przepłukać.
- Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, włożyć plastry łopatki , obsmażyć z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Na oleju ze smażenia łopatki podsmażyć cebulę, 2 minuty, wyłożyć na plastry.
- Na cebuli ułożyć śliwki.
- Następnie żurawinę.
- Obłożyć jabłkami.
- Posypać majerankiem oraz na każdym plastrze wiórka z masła.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane mięso, piec 45 minut.
- Mięso powinno uzyskać lekko brązowy kolor, należy uważać aby nie przypaliła się cebula, gdyby tak miało być nakryć całość folią .
- Podawać z ziemniakami i ulubionym dodatkiem.