Łopatka wieprzowa z pomarańczą i żurawiną

Łopatka rzadko gości na naszych stołach. Proponuję ją w otoczeniu owoców. Smakuje doskonale.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Łopatka wieprzowa – 50 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Pomarańcza – 1 szt.

  • Żurawina – 10 dag

  • Marynata klasyczna – 1 szt.

  • Olej do smażenia

  • Masło – 5 dag

Kroki

  • Łopatkę umyć, pokroić w plastry zamarynować w marynacie na 3 godz.
  • Cebulę obrać pokroić w piórka.
  • Pomarańczę obrać, pokroić w plastry.
  • Żurawinę przepłukać.
  • Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć łopatkę z obu stron.
  • Na tym tłuszczu podsmażyć cebulę 5 minut.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę podsmażonej cebuli, na niej ułożyć plastry pomarańczy.
  • Na nich obsmażoną łopatkę.
  • Przykryć plastrami pomarańczy, dodać żurawinę i resztę cebuli.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piec 50 minut, po 40 minutach na wierzch, ułożyć wiórka z masła i piec do końca.
  • Podawać z ziemniakami i dodatkiem.
 

2 komentarze

  1. Bardzo dobre połączenie. Na pewno jeszcze kiedyś zrobię. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

     
    • Marianna

      Polecam wypróbować, jeżeli lubi Pani takie trochę wymieszane smaki.Moim domownikom bardzo smakowało.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*