Łopatka rzadko gości na naszych stołach. Proponuję ją w otoczeniu owoców. Smakuje doskonale.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Łopatka wieprzowa – 50 dag
Cebula biała – 1 szt.
Pomarańcza – 1 szt.
Żurawina – 10 dag
Marynata klasyczna – 1 szt.
Olej do smażenia
Masło – 5 dag
Kroki
- Łopatkę umyć, pokroić w plastry zamarynować w marynacie na 3 godz.
- Cebulę obrać pokroić w piórka.
- Pomarańczę obrać, pokroić w plastry.
- Żurawinę przepłukać.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć łopatkę z obu stron.
- Na tym tłuszczu podsmażyć cebulę 5 minut.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę podsmażonej cebuli, na niej ułożyć plastry pomarańczy.
- Na nich obsmażoną łopatkę.
- Przykryć plastrami pomarańczy, dodać żurawinę i resztę cebuli.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piec 50 minut, po 40 minutach na wierzch, ułożyć wiórka z masła i piec do końca.
- Podawać z ziemniakami i dodatkiem.
Bardzo dobre połączenie. Na pewno jeszcze kiedyś zrobię. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Polecam wypróbować, jeżeli lubi Pani takie trochę wymieszane smaki.Moim domownikom bardzo smakowało.