Ciasto orzechowo – kokosowe z musem mandarynkowym

Ciasto orzechowe doskonale komponuje się z innymi owocami.Tworzy niepowtarzalny smak i aromat.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 14 dag

  • Mąka kokosowa -8 dag

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Mandarynki – 40 dag

  • Orzechy nerkowca – 15 dag

  • Śmietana 30% – 330 ml

  • Galaretka o smaku pomarańczowym – 2 szt.

  • Dżem jabłkowy – 5 łyżek

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Mleko – 3 łyżki

  • Wiórka do posypania

Kroki

  • Orzechy obrać pokroić w kostkę.
  • Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier.Żółtka ubić.
  • Białka, żółtka, produkty sypkie dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać pokrojone orzechy, zostawić 1 łyżkę do posypania po wierzchu.
  • Blachę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Przygotowane ciasto wlać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Mandarynki obrać, zblendować.
  • Wystudzone ciasto przekroić na połowę, jedną posmarować cienko dżemem.
  • Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, ubić śmietanę na sztywno, dodawać partiami zblendowane mandarynki i galaretkę, cały czas ubijając.
  • Mus wyłożyć na ciasto z dżemem.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko aby się lepiej rozprowadzała po cieście.
  • Pokryć nią ciasto, posypać orzechami i wiórkami kokosowymi.
 

2 komentarze

  1. Ja też bardzo lubię połączenie kokosa i orzechów. Pozdrawiam!

     
    • Marianna

      Ciasta które są połączeniem różnych smaków, zawsze smakują wyśmienicie. Pozdrawiam 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*