Ciekawa alternatywa dla dań z mięsa mielonego. Nikt nie odmówi.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 35 dag
Ser mozzarella – 20 dag
Cebula – 1/2 szt.
Pieczarki – 10 dag
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Suszone pomidory – 4 szt.
Cukinia – 1/3 szt.
Jajko kurze – 1 szt.
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie – 1/2 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Paprykę, cukinię umyć, paprykę pokroić w kostkę, cukinie utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą , pieprzem , smażyć 3 minuty, dodać paprykę, cukinię, suszone pomidory, smażyć 2 minuty, pod koniec smażenia doprawić ziołami prowansalskimi.
- Do mięsa dodać połowę utartego sera, jajko, dokładnie wymieszać, podzielić na 5 części. Uformować łódeczkę , po środku zrobić wgłębienie.
- Z pozostałymi porcjami mięsa postąpić tak samo. Wgłębienia wypełnić podsmażonymi warzywami. Łódeczki umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić łódeczki, piec 20 minut , wyjąć , posypać pozostałym utartym serem.
- Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera około 10 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.