Lemoniada miętowo – cytrynowa

Lato w pełni – orzeźwiająca lemoniada z świeżym syropem, który nadaje aromatu i smaku.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Mięta – 5 gałązek

  • Cytryna – 2 szt.

  • Cukier – 4 łyżki

  • Woda niegazowana lub przegotowana – 1,2 litra

Kroki

  • 4 1/2 gałązki mięty umieścić na suchej patelni , wlać 7 łyżek wody, wsypać cukier, na małej mocy palnika gotować.
  • Gotować powoli , całość się zmienia, mięta puszcza sok, gotujemy aż syrop stanie lepki i zielonkawy , około 10 minut. Przecedzić przez sito, wlać do dzbanka z wodą.
  • Cytryny wymyć , sparzyć gorącą wodą , odkroić z jednej połowę , z pozostałych wycisnąć sok , dodać do dzbanka. Pozostawioną połowę cytryny pokroić w plastry i dodać do dzbanka.
  • Schłodzić przed podaniem można do szklanek wrzucić kostki lodu.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*