Lato w pełni – orzeźwiająca lemoniada z świeżym syropem, który nadaje aromatu i smaku.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Mięta – 5 gałązek
Cytryna – 2 szt.
Cukier – 4 łyżki
Woda niegazowana lub przegotowana – 1,2 litra
Kroki
- 4 1/2 gałązki mięty umieścić na suchej patelni , wlać 7 łyżek wody, wsypać cukier, na małej mocy palnika gotować.
- Gotować powoli , całość się zmienia, mięta puszcza sok, gotujemy aż syrop stanie lepki i zielonkawy , około 10 minut. Przecedzić przez sito, wlać do dzbanka z wodą.
- Cytryny wymyć , sparzyć gorącą wodą , odkroić z jednej połowę , z pozostałych wycisnąć sok , dodać do dzbanka. Pozostawioną połowę cytryny pokroić w plastry i dodać do dzbanka.
- Schłodzić przed podaniem można do szklanek wrzucić kostki lodu.