Filet w cieście francuskim

Mięsko delikatne i kruche , kto raz przyrządzi będzie do niego wracał.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Ciasto francuskie – 300 g – 1/2 szt.

  • Cebula – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 20 dag

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Ząbek czosnku

  • Olej – 2 łyżki

  • Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Masło – 1 łyżka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Cebulę obrać , pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić . Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda wyparuje.
  • Paprykę pokroić w paski. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Czosnek przecisnąć przez praskę , wymieszać z olejem i przyprawą do kurczaka.
  • Filet umyć natrzeć przygotowaną marynatą.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć ciasto , na nim filet, na filecie pieczarki i paski papryki.
  • Posypać serem.
  • Boki ciasta ponacinać na paski i zaplatać na filecie. Jajko rozkłócić i posmarować.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut do dobrego zrumienienia ciasta.
  • Pokroić na porcje, podawać jako danie obiadowe do ziemniaków lub na zimno do pieczywa.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*