Mięsko delikatne i kruche , kto raz przyrządzi będzie do niego wracał.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt.
Ciasto francuskie – 300 g – 1/2 szt.
Cebula – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Pieczarki – 20 dag
Ser mozzarella – 10 dag
Ząbek czosnku
Olej – 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
Jajko kurze – 1 szt.
Masło – 1 łyżka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Cebulę obrać , pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić . Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda wyparuje.
- Paprykę pokroić w paski. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Czosnek przecisnąć przez praskę , wymieszać z olejem i przyprawą do kurczaka.
- Filet umyć natrzeć przygotowaną marynatą.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć ciasto , na nim filet, na filecie pieczarki i paski papryki.
- Posypać serem.
- Boki ciasta ponacinać na paski i zaplatać na filecie. Jajko rozkłócić i posmarować.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut do dobrego zrumienienia ciasta.
- Pokroić na porcje, podawać jako danie obiadowe do ziemniaków lub na zimno do pieczywa.
Pani Marysiu! wspaniale pani wyszedł! Można podać na weselny stół 🙂
Na weselny też , ja szykowałam na wizytę gości , których nie było u nas dawno, polecam wypróbować. 🙂