Ta pyszna i apetyczna sałatka to ulubieniec mojej rodziny.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt.
Ser camembert – 120 g – 1 op.
Awokado – 1/2 szt.
Granat – 1/2 szt.
Sałata – 6 listków
Sezam – 2 łyżki
Żurawina – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa gyros – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Kroki
- Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić kostki fileta , usmażyć. Wystudzić.
- Sałatę umyć , ułożyć w salaterce.
- Ser pokroić w kostkę.
- Na liście sałaty ułożyć połowę usmażonych kostek fileta oraz ser.
- Awokado pokroić w kostkę i połowę ułożyć na składniki w salaterce. Doprawić solą i pieprzem.
- Żurawinę przepłukać w ciepłej wodzie. Pestki granata wyłuskać, ułożyć na awokado, posypać połową podprażonego sezamu.
- Następnie ułożyć resztę kostek fileta , kostki sera, awokado, żurawinę i pestki granata, i całość posypać resztą sezamu.
- Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek i polać po wierzchu.
- Schłodzić całość w lodówce.