Kruche rogaliki

Mega pyszne rogaliki , wszyscy są nimi zachwyceni.

Szczegóły

Liczba porcji

32 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Masło – 200 g

  • Ser biały – 250 g

  • Mąka pszenna – 2 szklanki + do podsypania

  • Cukier puder – 2 łyżki

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Marmolada do nadziewania

Kroki

  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło, wszystko posiekać na stolnicy.
  • Ser pokruszyć widelcem dodać do składników na stolnicy.
  • Żółtka oddzielić od białek i żółtka dodać do składników na stolnicy.
  • Zagnieść ciasto w miarę szybko aby składniki się połączyły, zbyt długo nie wyrabiać gdyż rogaliki mogłyby być twarde.
  • Schłodzić w lodówce 1 godzinę.
  • Podzielić ciasto na 4 części. Każdą rozwałkować i podzielić na 8 części. Nałożyć marmoladę.
  • Uformować rogaliki.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i układać rogaliki, białka roztrzepać i posmarować rogaliki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić rogaliki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
  • Można po wierzchu posypać cukrem pudrem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    No po prostu identyczne, jak mojej Mamy! pamiętam, jak je zwijałyśmy… Jaka szkoda, że już nie możemy przygotować ich razem…

     
    • Marianna

      To obecnie należy zaprosić do gotowania młodsze pokolenie, któremu na pewno się to przyda.

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*