Gniazdka ryżowe z pulpetami

Ciekawa alternatywa dla dań z wykorzystaniem pulpetów.

Szczegóły

Liczba porcji

11 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 25 dag

  • Pieczarki średnie – 2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/4 szt.

  • Pesto zielone z bazylią – 190 g

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Ryż – 2 woreczki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Tarta bułka do obtoczenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą , przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Pieczarki obrać , pokroić . Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić, drobno pokroić dodać do mięsa.
  • Paprykę pokroić w drobną kostkę.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do mięsa i pieczarek dodać paprykę, jajko oraz 1/3 utartego sera, wymieszać. Uformować pulpety, obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć pulpety z każdej strony.
  • Ryż wymieszać z pesto.
  • Łyżką do robienia gałek , robić gałki z ryżu , układać w naczyniu żaroodpornym , po środku robić zagłębienie i układać w nim pulpeta. Każdego posmarować lekko pesto.
  • Posypać pozostałym utartym serem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić gniazdka i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia sera.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*