Krokiety

Krokiety z tym nadzieniem smakują obłędnie , wykorzystane jednocześnie mięso z rosołu.

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Kapusta kiszona – 25 dag

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula – 1 szt.

  • Fasola konserwowa czerwona – 80 g

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki

  • Mleko – 1 szklanka

  • Mięso z rosołu z 1/2 kurczaka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Olej do smażenia

  • Margaryna do obsmażenia

  • Przyprawa do dań z kapusty

Kroki

  • Mięso obrać , pokroić.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Kapustę przepłukać , pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę oraz pieczarki, doprawić solą i pieprzem , smażyć 5 minut, dodać kapustę , doprawić przyprawą do dań z kapusty , dusić 20 minut, dodać mięso i dusić 5 minut.
  • Fasolę osączyć , dodać do duszącej się kapusty z pieczarkami i całość dusić 2 minuty. Wystudzić.
  • 2 jajka ubić ze szczyptą soli, dodawać na przemian mąkę i mleko i mieszać na końcu dodać 4 łyżki oleju, wymieszać, pozostawić aby ciasto odpoczęło.
  • Rozgrzać patelnię , wlewać ciasto cienkim strumieniem aż pokryje patelnię, smażyć na rumiano z obu stron.
  • Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu.
  • Zwijać krokiety.
  • 2 jajka roztrzepać , zanurzać w nich krokiety a następnie obtaczać w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać margarynę i porcjami obsmażać krokiety.
  • Podawać z barszczem czerwonym lub sosem.

 

2 komentarze

  1. Z takim nadzieniem nie jadłem, moja zona robi przewaznie z pieczarkami i serem. Ale te też wygladaja na smakowite. Pozdrawiam!

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*