Bananowiec

Pachnące owocami ciasto do którego, każdy będzie chętnie wracał.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Banany – 3 szt.

  • Masło – 120 g

  • Jajka – 2 szt.

  • Mąka pszenna – 260 g

  • Soda – 1/2 łyżeczki

  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

  • Cukier – 140 g

  • Morele suszone – 20 szt.

  • Żurawina – 4 dag

Kroki

  • Morele , żurawinę przepłukać gorącą wodą , morele pokroić w kostkę.
  • Banany obrać , rozgnieść widelcem.
  • Masło rozpuścić.
  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Jajka wybić dodać cukier i ubić na puszysto, dodać banany i ucierać dalej, dodawać stopniowo, produkty sypkie i dalej ucierać , dodać masło i ucierać na jednolitą masę, na końcu dodać morele i żurawinę i lekko wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut lub suchego patyczka.
  • Jak kto woli można polać polewą lub posypać cukrem pudrem, podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*