Krokiety z tym nadzieniem smakują obłędnie , wykorzystane jednocześnie mięso z rosołu.
Szczegóły
Liczba porcji
10 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Kapusta kiszona – 25 dag
Pieczarki – 15 dag
Cebula – 1 szt.
Fasola konserwowa czerwona – 80 g
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki
Mleko – 1 szklanka
Mięso z rosołu z 1/2 kurczaka
Sól, pieprz czarny mielony
Tarta bułka do obtoczenia
Olej do smażenia
Margaryna do obsmażenia
Przyprawa do dań z kapusty
Kroki
- Mięso obrać , pokroić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Kapustę przepłukać , pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę oraz pieczarki, doprawić solą i pieprzem , smażyć 5 minut, dodać kapustę , doprawić przyprawą do dań z kapusty , dusić 20 minut, dodać mięso i dusić 5 minut.
- Fasolę osączyć , dodać do duszącej się kapusty z pieczarkami i całość dusić 2 minuty. Wystudzić.
- 2 jajka ubić ze szczyptą soli, dodawać na przemian mąkę i mleko i mieszać na końcu dodać 4 łyżki oleju, wymieszać, pozostawić aby ciasto odpoczęło.
- Rozgrzać patelnię , wlewać ciasto cienkim strumieniem aż pokryje patelnię, smażyć na rumiano z obu stron.
- Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu.
- Zwijać krokiety.
- 2 jajka roztrzepać , zanurzać w nich krokiety a następnie obtaczać w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać margarynę i porcjami obsmażać krokiety.
- Podawać z barszczem czerwonym lub sosem.
Z takim nadzieniem nie jadłem, moja zona robi przewaznie z pieczarkami i serem. Ale te też wygladaja na smakowite. Pozdrawiam!
Trzeba poprosić , aby żona takie przygotowała , będzie okazja wypróbować. 🙂