Kotlety pieczone z warzywami

Niezwykle pyszne i aromatyczne z delikatną skórką, zachwycą każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 25 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – kulka

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Masło – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Bułka do obtoczenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cukinię , paprykę umyć, utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Marchewkę obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać masło wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem , smażyć 5 minut.
  • Ser pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać podsmażone warzywa.
  • Dokładnie wymieszać, uformować kotlety , obtoczyć w tartej bułce, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kotlety, piec 35 minut, do dobrego zrumienienia.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami, i tradycyjnie z buraczkami na ciepło.

 

2 komentarze

  1. bardzo chętnie bym się poczestował!

     
    • Marianna

      Proste i szybkie w przygotowaniu, inny smak niż smażonych, warto spróbować. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*