Niezwykle pyszne i aromatyczne z delikatną skórką, zachwycą każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 25 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Marchewka – 1 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Ser mozzarella – kulka
Jajko kurze – 1 szt.
Masło – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Bułka do obtoczenia
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cukinię , paprykę umyć, utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Marchewkę obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem , smażyć 5 minut.
- Ser pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać podsmażone warzywa.
- Dokładnie wymieszać, uformować kotlety , obtoczyć w tartej bułce, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kotlety, piec 35 minut, do dobrego zrumienienia.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami, i tradycyjnie z buraczkami na ciepło.
bardzo chętnie bym się poczestował!
Proste i szybkie w przygotowaniu, inny smak niż smażonych, warto spróbować. Pozdrawiam.