Kotlety mięsno – warzywne z żurawiną

Niesamowicie delikatne i aromatyczne , idealne na obiad, zachwycą wszystkich.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 30 dag

  • Cukinia – 1/2 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Pieczarki duże – 3 szt

  • Żurawina – 3 łyżki

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Tarta bułka do obtoczenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cukinię , paprykę umyć. Pieczarki obrać. Warzywa utrzeć na tarce o grubszych otworach dodać do mięsa. Ser również utrzeć i dodać.
  • Wbić jajko.
  • Żurawinę przepłukać pokroić na drobno, dodać.
  • Doprawić ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać, uformować kotlety , obtoczyć w tartej bułce i umieścić w naczyniu żaroodpornym, upieczone kotlety są delikatniejsze i zdrowsze.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Na każdym etapie przygotowania wygladają smakowicie!

     
    • Marianna

      Lubię mięso w towarzystwie warzyw i owoców , to tak trochę powrót do lat minionych .:)

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*