Niesamowicie delikatne i aromatyczne , idealne na obiad, zachwycą wszystkich.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 30 dag
Cukinia – 1/2 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Pieczarki duże – 3 szt
Żurawina – 3 łyżki
Ser mozzarella – 7 dag
Jajko kurze – 1 szt
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Tarta bułka do obtoczenia
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cukinię , paprykę umyć. Pieczarki obrać. Warzywa utrzeć na tarce o grubszych otworach dodać do mięsa. Ser również utrzeć i dodać.
- Wbić jajko.
- Żurawinę przepłukać pokroić na drobno, dodać.
- Doprawić ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać, uformować kotlety , obtoczyć w tartej bułce i umieścić w naczyniu żaroodpornym, upieczone kotlety są delikatniejsze i zdrowsze.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Na każdym etapie przygotowania wygladają smakowicie!
Lubię mięso w towarzystwie warzyw i owoców , to tak trochę powrót do lat minionych .:)