Te kotleciki zasmakują całej rodzinie, będą zachwyceni.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 25 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Ser mozzarella – 5 dag
Tarta bułka – 3 łyżki
Morele suszone – 10 szt.
Żurawina – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Morele, żurawinę przepłukać ciepłą wodą.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do mięsa.
- Wbić jajko , dokładnie wymieszać, podzielić na 5 części.
- Z każdej części uformować placuszek i ułożyć na nim 2 morele oraz trochę żurawiny.
- Uformować kotlety i obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
- Podawać z różnymi dodatkami.