Kotlet z fileta kurczaka w nowej wersji

Bezkonkurencyjne w smaku danie, zawsze wychodzi przepysznie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka podwójny

  • Cebula biała – 2 szt

  • Papryka czerwona – 1 szt

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Wino białe – 1/3 szklanki

  • Bulion – 1/2 szklanki

  • Szpinak – 2 garście

  • Śmietana 30 % – 1/3 szklanki

  • Ser mozzarella 7 dag

  • Mąka pszenna – 3 łyżki

  • Papryka słodka – 1 łyżeczka

  • Bazylia suszona – 1 łyżeczka

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Pieprz cayenne – szczypta

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Pieczarki – 20 dag

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mąkę wymieszać z słodką papryką , suszoną bazylią , pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym.
  • Filety umyć , przekroić na połowę , lekko rozbić. Jajka wybić , roztrzepać.
  • Filety zanurzyć w mące z przyprawami a następnie w jajku i jeszcze raz w mące.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju włożyć przygotowane kotlety, smażyć na rumiano z obu stron. Wyjąć.
  • Cebulę obrać pokroić w piórka , wrzucić do tłuszczu gdzie smażyły się kotlety , smażyć 3 minuty, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek . Pieczarki obrać pokroić , dodać do smażących się warzyw. Paprykę umyć pokroić w kostkę , dodać.
  • Podlać winem , dusić 3 minuty, dodać bulion, szpinak , dusić chwilę.
  • Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać podsmażone kotlety.
  • Przykryć i całość dusić 10 minut, dodać utarty na tarce o grubszych otworach ser i całość dusić 3 minuty.
  • Podawać jak kto lubi z ziemniakami, ryżem , kaszą lub innymi dodatkami . U mnie z ziemniakami i surówką.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Wizualnie bomba! I smakowo na pewno też, jak wszystko u pani. I suróweczka też apetyczna…

     
    • Marianna

      Smaczne i można przygotować wcześniej np. na święta, surówka z marchewki, pora i jabłka jest na stronie , polecam szybka i smaczna. Ja jak nie mam dużo czasu na przygotowanie to z niej korzystam. 🙂

       
  2. I widzę, że kolejna pyszność z tej serii mięsnych zapiekanek 🙂

     
    • Marianna

      Tak, bardzo lubię zapiekane , nie smażone bo to nawet zdrowsze, ja nigdy nie byłam zwolennikiem , smażonych potraw.:)

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*