Bezkonkurencyjne w smaku danie, zawsze wychodzi przepysznie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Filet z kurczaka podwójny
Cebula biała – 2 szt
Papryka czerwona – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Wino białe – 1/3 szklanki
Bulion – 1/2 szklanki
Szpinak – 2 garście
Śmietana 30 % – 1/3 szklanki
Ser mozzarella 7 dag
Mąka pszenna – 3 łyżki
Papryka słodka – 1 łyżeczka
Bazylia suszona – 1 łyżeczka
Jajka kurze – 2 szt
Pieprz cayenne – szczypta
Sól, pieprz czarny mielony
Pieczarki – 20 dag
Olej do smażenia
Kroki
- Mąkę wymieszać z słodką papryką , suszoną bazylią , pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym.
- Filety umyć , przekroić na połowę , lekko rozbić. Jajka wybić , roztrzepać.
- Filety zanurzyć w mące z przyprawami a następnie w jajku i jeszcze raz w mące.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju włożyć przygotowane kotlety, smażyć na rumiano z obu stron. Wyjąć.
- Cebulę obrać pokroić w piórka , wrzucić do tłuszczu gdzie smażyły się kotlety , smażyć 3 minuty, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek . Pieczarki obrać pokroić , dodać do smażących się warzyw. Paprykę umyć pokroić w kostkę , dodać.
- Podlać winem , dusić 3 minuty, dodać bulion, szpinak , dusić chwilę.
- Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać podsmażone kotlety.
- Przykryć i całość dusić 10 minut, dodać utarty na tarce o grubszych otworach ser i całość dusić 3 minuty.
- Podawać jak kto lubi z ziemniakami, ryżem , kaszą lub innymi dodatkami . U mnie z ziemniakami i surówką.
Wizualnie bomba! I smakowo na pewno też, jak wszystko u pani. I suróweczka też apetyczna…
Smaczne i można przygotować wcześniej np. na święta, surówka z marchewki, pora i jabłka jest na stronie , polecam szybka i smaczna. Ja jak nie mam dużo czasu na przygotowanie to z niej korzystam. 🙂
I widzę, że kolejna pyszność z tej serii mięsnych zapiekanek 🙂
Tak, bardzo lubię zapiekane , nie smażone bo to nawet zdrowsze, ja nigdy nie byłam zwolennikiem , smażonych potraw.:)