Pyszne i aromatyczne ciasto jak u babci.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 7 szt
Mąka tortowa – 3 szklanki + do podsypania
Cukier puder – 3 łyżki
Masło – 200 g
Cukier kryształ – 24 dag
Kakao – 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Jabłka – 1 kg
Ser mascarpone – 250 g
Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt
Budyń śmietankowy – 40 g – 1 szt
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Kroki
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- 5 jajek, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem, dodać śmietanę , dodawać stopniowo mąkę i mieszać, na końcu szybko zagnieść, niezbyt długo aby ciasto nie było twarde, 2/3 ciasta odłożyć i schłodzić w lodówce , do 1/3 dodać kakao , zagnieść , schować do zamrażalnika.
- Jabłka obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 12 dag cukru i usmażyć, wystudzić.
- 2 jajka utrzeć z 12 dag cukru, dodać serek mascarpone, utrzeć, dodać serki homogenizowane oraz budyń i dokładnie wymieszać.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki, przykryć jabłkami.
- Na jabłka wyłożyć przygotowany serek.
- Białka ubić na puszysto , dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną, wyłożyć na serek.
- Na wierzch utrzeć ciasto z kakao z zamrażalnika.
- Wstawić do piekarnika i piec 25 – 30 minut do dobrego zrumienienia.
- Wystudzić podzielić na porcje przed podaniem można posypać cukrem pudrem