Ciasto jabłkowo – serowe

Pyszne i aromatyczne ciasto jak u babci.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 7 szt

  • Mąka tortowa – 3 szklanki + do podsypania

  • Cukier puder – 3 łyżki

  • Masło – 200 g

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Kakao – 2 łyżeczki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Jabłka – 1 kg

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 1 szt

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

Kroki

  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • 5 jajek, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem, dodać śmietanę , dodawać stopniowo mąkę i mieszać, na końcu szybko zagnieść, niezbyt długo aby ciasto nie było twarde, 2/3 ciasta odłożyć i schłodzić w lodówce , do 1/3 dodać kakao , zagnieść , schować do zamrażalnika.
  • Jabłka obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 12 dag cukru i usmażyć, wystudzić.
  • 2 jajka utrzeć z 12 dag cukru, dodać serek mascarpone, utrzeć, dodać serki homogenizowane oraz budyń i dokładnie wymieszać.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki, przykryć jabłkami.
  • Na jabłka wyłożyć przygotowany serek.
  • Białka ubić na puszysto , dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną, wyłożyć na serek.
  • Na wierzch utrzeć ciasto z kakao z zamrażalnika.
  • Wstawić do piekarnika i piec 25 – 30 minut do dobrego zrumienienia.
  • Wystudzić podzielić na porcje przed podaniem można posypać cukrem pudrem
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*