Kopytka grzybowe

Popularne kopytka urozmaicone grzybami, tworzą niepowtarzalne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Grzyby suszone – 5 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Ziemniaki – 6 szt – 50 dag

  • Mąka pszenna – 25 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Olej do smażenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Grzyby namoczyć na 2 godziny, pokroić. Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby namoczone i pieczarki , doprawić solą i pieprzem usmażyć. Wystudzić , zblendować.
  • Ziemniaki obrać , ugotować . Wystudzić.
  • Na stolnicę przecisnąć ziemniaki przez praskę, przesiać mąkę , dodać grzyby.
  • Wbić jajko , zagnieść ciasto. Podzielić na części , formować wałek i kroić kopytka.
  • W garnku zagotować osoloną wodę i na wrzącą wrzucać kopytka. Po wypłynięciu gotować 2 minuty. Przelać zimną wodą.
  • Podawać z ulubionym przez domowników sosem, u mnie serowy.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Potwierdzam pani Marysiu – sa przepyszne! Robię takie, gdy tylko mam grzyby suszone. Nawet z samym masłem dobre 🙂

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*