Smaczne i bardzo proste do wykonania ciasto.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Ciastka Pettit Berry – 80 szt.
Masa krówkowa – 160 g – 1/2 puszki
Sok zielony – 1 litr
Budyń śmietankowy – 60 g – 3 szt.
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka o smaku wiśniowym – 2 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Wiórka kokosowe do posypania
Mleko – 3 łyżki
Kroki
- Blaszkę do pieczenia 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć partię herbatników – 20 szt.
- Następnie kolejno smarować każde ciastko masą krówkową.
- Układać na warstwie ciastek w blaszce.
- Z soku odlać 1 szklankę i rozpuścić budynie. Pozostałą część zagotować, wlać rozpuszczony budyń , zagotować. Wyłożyć na ciastka.
- Przykryć kolejną warstwą herbatników.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy zaczną tężeć wymieszać z serkiem mascarpone i wyłożyć na ciastka.
- Przykryć kolejną warstwą herbatników. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodać mleko , dokładnie rozpuścić i wyłożyć na ciastka. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce około 4 godzin. Pokroić na porcje.