Aksamitna, aromatyczna pieczeń, rozpływająca się w ustach na ciepło i na zimno.
Szczegóły
Liczba porcji
12 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso mielone z fileta indyka – 50 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Suszone pomidory – 5 szt.
Ser mozzarella – kulka
Jajko kurze – 1 szt.
Śmietana 30 % – 3 łyżki
Żurawina – 2 łyżki
Morele suszone – 9 szt.
Przyprawa gyros – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros, wymieszać. Ser pokroić w kostkę dodać do mięsa.
- Cukinię, paprykę umyć, utrzeć na tarce o grubszych otworach dodać do mięsa. Morele , żurawinę przepłukać gorącą wodą , żurawinę dodać. Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać. Wbić jajko.
- Wszystko dokładnie mieszać dodając śmietanę i zioła prowansalskie.
- Połowę farszu umieścić w foremce do pieczenia, środkiem ułożyć morele, przykryć drugą połową farszu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut. Podawać na gorąco z ziemniakami .
- Można podawać na zimno do pieczywa.