Delikatne i subtelne kluski w połączeniu z gulaszem i innymi dodatkami, to smaczne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ziemniaki – 1 kg
Mąka ziemniaczana – 25 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Filet z kurczaka – 1 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Pieczarki – 20 dag
Wywar warzywny – 1/2 szklanki
Przyprawa do kurczaka
Śmietana 18% – 4 łyżki
Zioła prowansalskie -1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Mąka pszenna do podsypania
Olej do smażenia
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Kroki
- Ziemniaki obrać, ugotować, przestudzić.
- Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem smażyć 5 minut.
- Do smażących się pieczarek dodać pokrojonego fileta z kurczaka, całość smażyć 15 minut,dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Zalać wywarem warzywnym, gotować 10 minut , doprawić ziołami prowansalskimi, pod koniec gotowania, dodać śmietanę.
- Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko.
- Zagnieść ciasto.
- Zrobić wałek, kroić na małe kulki, spłaszczyć je, zrobić wgłębienia w środku.
- Zagotować w garnku wodę, osolić, wrzucać partiami kluski, gotować 6 – 7 minut.
- Podawać polane przygotowanym wcześniej sosem.