Kalafiorowa zupa krem

Niesamowicie kremowa , gęsta i aromatyczna zupa.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Kalafior – 1 szt.

  • Ziemniaki – 4 szt.

  • Por – 1/3 szt.

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Bulion warzywno – drobiowy – 3 szklanki

  • Słonecznik – 3 łyżki

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Masło – 2 łyżki

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki

Kroki

  • Por umyć, obrać , pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Ziemniaki obrać , pokroić na kostkę.
  • Kalafior umyć , rozebrać na różyczki.
  • W garnku rozpuścić masło, wrzucić pora oraz czosnek , doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, dodać ziemniaki, podsmażyć chwilę, dodać kalafiora, zalać bulionem, dodać rozmaryn, gotować 15 minut. Zblendować.
  • Gdy gotuje się zupa , uprażyć słonecznik.
  • Ugotować na twardo jajka, obrać, pokroić w ćwiartki.
  • Zblendowaną zupę zagotować doprawić pieprzem, gałką muszkatołową . Podawać z jajkiem, posypane słonecznikiem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Bardzo ładnie podana ta zupa. U mnie niestety nie przepadają za zupami – kremami, ale z taką zupą można wystąpić nawet przed gośćmi.

     
    • Marianna

      Teraz dla gości to tylko rosół albo zupa krem, u mnie z tym bywa różnie , ale generalnie wszyscy zaakceptowali zupy kremy. 🙂

       

Skomentuj Marzynia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*