Ciasto dla zabieganych. Lekkie , wilgotne , aromatyczne wprost na podwieczorek lub popołudniowej kawy.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
45 minut
Lista składników
Świeżo zaparzona herbata – 1 szklanka
Mąka tortowa – 2 szklanki
Masło – 3 łyżki
Jajka kurze – 2 szt
Soda – 1 łyżeczka
Konfitura o wybranym smaku – 2 łyżki
Mieszanka keksowa – 4 łyżki
Cukier – 1 szklanka
Kroki
- Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Herbatę zaparzyć.
- Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać masło, konfiturę , herbatę wymieszać.
- Dodawać stopniowo mąkę oraz sodę , wymieszać. Na końcu dodać mieszankę keksową, wymieszać. Ciasto winno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Keksówkę 12 x 30 cm wysmarować tłuszczem, wlać przygotowane ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 210 stopni, wstawić przygotowane ciasto, piec 25 – 30 minut do suchego patyczka.
- Wystudzić, wierzch można posypać cukrem pudrem lub wykonać polewę. Podzielić na porcje .
Świetnie wyszło, widać, że takie sypkie, jak keks.
Wyszło super , tylko zamyślenie moje sprawiło ,że nie obtoczyłam bakalai w mące i poszły w dół. 🙂
Eee tam, czy w dole, czy w górze czy w środku – zjadłbym i podziękował za takie ciasto!
Szybkie w przygotowaniu ma oryginalny smak, lekko wilgotne. 🙂
Pani Marysiu, pozdrawiamy i czekamy na nowe przepisy 🙂