Gołąbki w mojej odsłonie.

Takich gołąbków nie jedliście. Smak rzuca na kolana.

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Liście kapusty pekińskiej – 10 szt

  • Mięso mielone wieprzowe – 25 dag

  • Ziemniaki – 3 szt

  • Płatki owsiane – 5 łyżek

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Przecier pomidorowy – 3/4 szklanki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Bazylia – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Liście kapusty umyć.
  • Ziemniaki obrać , utrzeć na tarce o małych otworach.
  • Do mięsa wbić jajko , dodać ziemniaki, płatki.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Na liściu kapusty ułożyć porcję farszu.
  • Zwinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałymi zrobić tak samo.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Gołąbki zalać szklanką osolonej wody , przykryć naczynie, wstawić do piekarnika, piec 30 minut, wyjąć i zalać przecierem wymieszanym z bazylią.
  • Wstawić jeszcze raz do piekarnika na 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Wyglądają cudownie! I rzeczywiście nigdy nie gotowałam gołąbków z ziemniakami i płatkami, aczkolwiek robiłam już z pekińskiej. Muszę wypróbować!

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*