Takich gołąbków nie jedliście. Smak rzuca na kolana.
Szczegóły
Liczba porcji
10 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Liście kapusty pekińskiej – 10 szt
Mięso mielone wieprzowe – 25 dag
Ziemniaki – 3 szt
Płatki owsiane – 5 łyżek
Jajko kurze – 1 szt
Przecier pomidorowy – 3/4 szklanki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Bazylia – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Liście kapusty umyć.
- Ziemniaki obrać , utrzeć na tarce o małych otworach.
- Do mięsa wbić jajko , dodać ziemniaki, płatki.
- Dokładnie wymieszać.
- Na liściu kapusty ułożyć porcję farszu.
- Zwinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałymi zrobić tak samo.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Gołąbki zalać szklanką osolonej wody , przykryć naczynie, wstawić do piekarnika, piec 30 minut, wyjąć i zalać przecierem wymieszanym z bazylią.
- Wstawić jeszcze raz do piekarnika na 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Wyglądają cudownie! I rzeczywiście nigdy nie gotowałam gołąbków z ziemniakami i płatkami, aczkolwiek robiłam już z pekińskiej. Muszę wypróbować!
Są bardzo delikatne , trochę inne od tradycyjnych. 🙂