Gofry szpinakowe

Chrupkie, delikatne, aromatyczne , pięknie wyglądają i równie dobrze smakują . Uzupełnione dodatkami , idealne na imprezę.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Szpinak świeży – 3 garście

  • Jajka kurze – 3 szt

  • Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki

  • Olej – 1/2 szklanki

  • Mleko – 1 szklanka

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Ser almette – 150 g

  • Ser feta – 150 g

  • Łosoś wędzony – 125 g

  • Rzodkiewka – 4 szt

  • Szczypiorek – 1/2 pęczka

  • Szczypta soli

Kroki

  • Szpinak umyć , zblendować . Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić, ubić z solą , dodać olej , mleko wymieszać, dodać produkty sypkie , wymieszać , dodać szpinak , całość wymieszać , pozostawić ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
  • Rozgrzać gofrownicę i upiec gofry , aby były rumiane z obu stron.
  • Rzodkiewkę umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , wymieszać z serkiem almette , posmarować gofry.
  • Ser feta pokruszyć , ułożyć na gofry. Łososia rozdrobnić i ułożyć między ser feta.
  • Szczypiorek umyć , ściąć , posypać po wierzchu.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, to raj dla podniebienia! Nie dość, że ślicznie wyglądają, to jeszcze mają takie smakowite dodatki! Aż mnie korci zakupić gofrownicę 😀

     
  2. Ale zieloniutkie!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*