Ciekawa alternatywa dla dań z wykorzystaniem pulpetów.
Szczegóły
Liczba porcji
11 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 25 dag
Pieczarki średnie – 2 szt.
Papryka czerwona – 1/4 szt.
Pesto zielone z bazylią – 190 g
Jajko kurze – 1 szt.
Ser mozzarella – 10 dag
Ryż – 2 woreczki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Tarta bułka do obtoczenia
Kroki
- Mięso doprawić solą , przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Pieczarki obrać , pokroić . Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić, drobno pokroić dodać do mięsa.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do mięsa i pieczarek dodać paprykę, jajko oraz 1/3 utartego sera, wymieszać. Uformować pulpety, obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć pulpety z każdej strony.
- Ryż wymieszać z pesto.
- Łyżką do robienia gałek , robić gałki z ryżu , układać w naczyniu żaroodpornym , po środku robić zagłębienie i układać w nim pulpeta. Każdego posmarować lekko pesto.
- Posypać pozostałym utartym serem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić gniazdka i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia sera.