Niezwykle proste do przygotowania, a jednocześnie puszyste i delikatne, zasmakują całej rodzinie.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 30 dag
Ser feta – 80 g
Cukinia – 1/2 szt.
Pieczarki – 2 szt.
Jajko kurze – 1 szt.
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Tarta bułka do obtoczenia
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać.
- Cukinię umyć, utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pieczarki obrać , pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Ser feta pokruszyć . Składniki dodać do mięsa, wbić jajko.
- Bardzo dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki , obtoczyć w tartej bułce. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić i piec 30 minut, do zrumienienia. Pieczone kotleciki są zdrowsze i lepiej smakują. Podawać z ulubionymi dodatkami.