Czekoladowy przekładaniec

Ciasto któremu nikt się nie oprze , pyszne i aromatyczne.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Cukier kryształ – 30 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Czekolada gorzka – 1 tabliczka

  • Jabłka – 5 szt.

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Mieszanka orzechów – 10 dag

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 200ml

  • Galaretka przezroczysta – 1 szt.

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • 1/2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić z 20 dag cukru.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem , pod koniec dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Jabłka obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 10 dag cukru i usmażyć, pod koniec smażenia dodać galaretkę o smaku malinowym i dokładnie wymieszać, przestudzić.
  • Ciasto przekroić na połowę. Na jedną wyłożyć przesmażone jabłka.
  • Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody.
  • Orzechy przepłukać i drobno pokroić.
  • Śmietanę ubić na sztywno , ubijając dodawać serek mascarpone, orzechy nakońcu galaretkę, wyłożyć na jabłka.
  • Przykryć drugą połową.
  • 1/2 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto , posypać płatkami migdałowymi.
  • Ciasto schłodzić w lodówce 3 godziny , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*