Czekoladowe ciasto z pianką z musem kiwi

Pyszne ciasto – miłość od pierwszego kęsa.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Galaretka o smaku kiwi – 2 szt.

  • Owoce kiwi – 5 szt.

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt.

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt.

  • Biszkopty podłużne – 100 g

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Kolorowa skórka owoców

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem , dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Kiwi obrać , zblendować , 1 szklanka, dodać 1 szklankę wody, zagotować, rozpuścić galaretki o smaku kiwi, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Śmietanę ubić na puszysto, wymieszać z serkiem mascarpone, dodać tężejącą galaretkę , wyłożyć na ciasto.
  • Ułożyć biszkopty.
  • Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2 szklanki, gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Krzepnące galaretki wylewać w poszczególne przestrzenie naprzemiennie, posypać kolorową skórką owoców i wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Myślę, że od pierwszego kęsa tego wspaniałego ciasta miłość domowników do pani się umocniła!

     
    • Marianna

      Tak , muszę stwierdzić , że bardzo im smakowało, my bardzo lubimy ciasta z dodatkiem owoców, nadają one aromatu. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*