Ciasto z morelami

Kruche , rozpływające się w ustach ciasto , ze świeżymi owocami, skusi każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Morele – 50 dag

  • Mąka tortowa – 3 szklanki

  • Masło – 200 g

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Cukier – 3/4 szklanki + 3 łyżki do budyniu

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt.

  • Mleko – 3 szklanki

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

Kroki

  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka żółtka oddzielić od białek.
  • W naczyniu umieścić żółtka, dodawać po trochu cukier oraz masło i ucierać do wyczerpania składników, dodać śmietanę i wymieszać. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, zagnieść szybko ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, aby ciasto nie było twarde.
  • Ciasto podzielić na połowę , jedną schłodzić a drugą zamrozić, około 1 godziny.
  • Morele umyć , podzielić na połówki, usunąć pestki.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Do garnka wlać 2 szklanki mleka dodać 3 łyżki cukru, w pozostałym mleku rozpuścić budyń, mleko zagotować , dodać budyń i jeszcze raz zagotować.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć blaszkę , na niego wlać budyń i w budyń powciskać morele.
  • Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania łyżkę mąki ziemniaczanej i wyłożyć na morele. Na wierzch utrzeć zamrożone ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
  • Wystudzone podzielić na porcje, jak kto lubi można wierzch posypać cukrem pudrem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*