Kruche , rozpływające się w ustach ciasto , ze świeżymi owocami, skusi każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Morele – 50 dag
Mąka tortowa – 3 szklanki
Masło – 200 g
Jajka kurze – 5 szt.
Cukier – 3/4 szklanki + 3 łyżki do budyniu
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt.
Mleko – 3 szklanki
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Kroki
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka żółtka oddzielić od białek.
- W naczyniu umieścić żółtka, dodawać po trochu cukier oraz masło i ucierać do wyczerpania składników, dodać śmietanę i wymieszać. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, zagnieść szybko ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, aby ciasto nie było twarde.
- Ciasto podzielić na połowę , jedną schłodzić a drugą zamrozić, około 1 godziny.
- Morele umyć , podzielić na połówki, usunąć pestki.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Do garnka wlać 2 szklanki mleka dodać 3 łyżki cukru, w pozostałym mleku rozpuścić budyń, mleko zagotować , dodać budyń i jeszcze raz zagotować.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć blaszkę , na niego wlać budyń i w budyń powciskać morele.
- Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania łyżkę mąki ziemniaczanej i wyłożyć na morele. Na wierzch utrzeć zamrożone ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
- Wystudzone podzielić na porcje, jak kto lubi można wierzch posypać cukrem pudrem.