Aromatyczne i pyszne ciasto a jednocześnie proste w przygotowaniu, wprost do herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Szpinak mrożony – 6 kulek
Jajka kurze – 6 szt.
Mąka tortowa – 24 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Cukier kryształ – 32 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Jabłka – 6 szt.
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Szpinak rozmrozić , zblendować.
- Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z 24 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi, na końcu dodać szpinak i jeszcze raz wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika, piec 20 minut, lub suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
- Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 12 dag cukru, usmażyć , pod koniec dodać galaretkę, wymieszać , przestudzić i wyłożyć na ciasto, zostawiając 4 łyżki .
- Przykryć drugą połową , posmarować pozostawionymi jabłkami i posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić 2 godziny , pokroić na porcje.
Z mrożonego szpinaku wychodzą pastelowe (romantyczne 🙂 kolory. Moja Martusia piekła ze świeżego i niech pani zobaczy – po prostu daje po oczach! Pozdrawiam 🙂
https://mamamarzynia.blogspot.com/2022/01/ciasto-lesny-mech.html
Tak robię ze świeżego , ale to miało być tak na szybko więc trzeba było skorzystać z tego co się ma w domu. ):