Wilgotne, delikatne ciasto, którego nie da się nie lubić.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 2 szklanki
Cukier kryształ – 2/3 szklanki
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Jajka kurze – 3 szt.
Masło – 200 g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda – 1 łyżeczka
Sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy – 1/2 szklanki
Kroki
- Masło ucierać z cukrem dodając po 1 jajku, ucierając dodać jogurt, ucierając dalej dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
- Na końcu dodać sok i lekko wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 45 – 50 minut lub suchego patyczka.
- Wystudzone można posypać cukrem pudrem, podzielić na porcje.
Pięknie pani wyszło! Widać, jakie jest puszyste. Ja piekłam na Wielkanoc takie ciasto, tylko w wersji cytrynowej 🙂
Tak można piec w różnej wersji, za każdym razem inny smak , wtedy się nie znudzi . Pozdrawiam. 🙂