Ciasto orzechowe ze śliwkami

Wilgotne, aromatyczne, idealne do kawy lub herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

50 minut

Lista składników

  • Śliwki – 40 dag

  • Mąka tortowa – 1 szklanka

  • Orzechy mielone – 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Cukier – 3/4 szklanki

  • Olej – 1/2 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

Kroki

  • Śliwki umyć , przekroić na połowę , usunąć pestki.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Jajka wybić ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z olejem i produktami sypkimi.
  • Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto , na wierzchu ułożyć śliwki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić ciasto i piec 50 minut lub suchego patyczka.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    A jakie tu orzechy przychodzą pani Marysiu? Włoskie?

     
    • Marianna

      Orzechy laskowe mielone, mielę w młynku do kawy i dodaję porcję 1/2 w stosunku do mąki.Ciasto fajnie pachnie i smakuje. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*