Ciasto lekkie, subtelne ,smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka migdałowa – 6 dag
Mąka tortowa – 10 dag
Cukier biały kryształ 25 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Śmietana – 220 ml
Galaretka przezroczysta – 2 szt.
Winogrona jasne – 20 dag
Winogrona ciemne – 20 dag
Ser mascarpone – 250 g
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Maliny – 30 dag
Biszkopty – 10 szt.
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Maliny przesmażyć z 10 dag cukru na gęstą konfiturę.
- Jajka ubić na puszysto z 15 dag cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.Masę jajeczną wymieszać dokładnie z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić przekroić na połowę, posmarować konfiturą.
- Winogrona umyć ułożyć na cieście a między nimi biszkopty.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną krzepnąć, śmietanę ubić na puszysto , dodać serek dokładnie wymieszać, dodać galaretkę ,wymieszać i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą połową.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
- Ciasto schłodzić , pokroić na porcje.