Delikatne, puszyste, aromatyczne , zachwyci domowników i gości.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Jeżyny – 250 g
Mąka tortowa – 1 3/ 4 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Jajka kurze – 2 szt
Jogurt owoce leśne – 200 ml
Olej – 70 ml
Cukier – 1/2 szklanki
Cukier waniliowy.
Kroki
- Jeżyny umyć , osuszyć. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej oraz jogurt , wymieszać, dodać produkty sypkie i całość wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Okrągłą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , na wierzch ułożyć jeżyny.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut lub suchego patyczka.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem oraz podawać z kleksem śmietany.
Ale Pani wyszło puszyste! Mi nie zawsze takie wychodzi… Jest jakiś sposób a taką puszystość?
Świeże jajka, dobrze ubite z cukrem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową , więc jajka, jogurt należy wyjąć z lodówki wcześniej. Mąkę przesiać bo się ją napowietrza. Ciasto powinno być puszyste. 🙂
Rzeczywiście pięknie wyrosło 🙂 No i jeszcze te jeżyny… Jest ich dużo w tym roku w lesie i są nawet okazałe, więc nie muszę haratać tych na skromnym krzaczku w ogrodzie. Leśne nawet lepsze w smaku, a te bezkolcowe pozostawiam wnuczce do łasuchowania. Pozdrawiam 🙂
Oczywiście jest ich sporo, ja je lubię i staram się wykorzystać gdzie można, przypominają mi czasy gdy z moimi synami je zbieraliśmy na polnych miedzach. 🙂