Ciasto jogurtowe z jeżynami.

Delikatne, puszyste, aromatyczne , zachwyci domowników i gości.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Jeżyny – 250 g

  • Mąka tortowa – 1 3/ 4 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Jogurt owoce leśne – 200 ml

  • Olej – 70 ml

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Cukier waniliowy.

Kroki

  • Jeżyny umyć , osuszyć. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej oraz jogurt , wymieszać, dodać produkty sypkie i całość wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Okrągłą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , na wierzch ułożyć jeżyny.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut lub suchego patyczka.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem oraz podawać z kleksem śmietany.
 

4 komentarze

  1. Ale Pani wyszło puszyste! Mi nie zawsze takie wychodzi… Jest jakiś sposób a taką puszystość?

     
    • Marianna

      Świeże jajka, dobrze ubite z cukrem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową , więc jajka, jogurt należy wyjąć z lodówki wcześniej. Mąkę przesiać bo się ją napowietrza. Ciasto powinno być puszyste. 🙂

       
  2. Marzynia

    Rzeczywiście pięknie wyrosło 🙂 No i jeszcze te jeżyny… Jest ich dużo w tym roku w lesie i są nawet okazałe, więc nie muszę haratać tych na skromnym krzaczku w ogrodzie. Leśne nawet lepsze w smaku, a te bezkolcowe pozostawiam wnuczce do łasuchowania. Pozdrawiam 🙂

     
    • Marianna

      Oczywiście jest ich sporo, ja je lubię i staram się wykorzystać gdzie można, przypominają mi czasy gdy z moimi synami je zbieraliśmy na polnych miedzach. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*