Ciasto jabłkowo – borówkowe

Proste i szybkie do wykonania ciasto , a jednocześnie owocowe i delikatne.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Calories

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Cukier kryształ – 30 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Jabłka – 5 szt.

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Borówki – 150 g

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.

Kroki

  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z 20 dag cukru. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem, delikatnie mieszając.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 10 dag cukru i usmażyć. Do usmażonych jabłek dodać galaretkę o smaku malinowym , wymieszać, pozostawić do wystudzenia.
  • Upieczone ciasto przekroić na połowę, na jedną połowę wyłożyć jabłka.
  • Galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Jabłka przykryć drugą połową ciasta.
  • Na cieście ułożyć borówki i zalać krzepnącą galaretką.
  • Schłodzić w lodówce 2 godziny , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*