Proste i szybkie do wykonania ciasto , a jednocześnie owocowe i delikatne.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Calories
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Cukier kryształ – 30 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Jabłka – 5 szt.
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Borówki – 150 g
Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.
Kroki
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z 20 dag cukru. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem, delikatnie mieszając.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 10 dag cukru i usmażyć. Do usmażonych jabłek dodać galaretkę o smaku malinowym , wymieszać, pozostawić do wystudzenia.
- Upieczone ciasto przekroić na połowę, na jedną połowę wyłożyć jabłka.
- Galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Jabłka przykryć drugą połową ciasta.
- Na cieście ułożyć borówki i zalać krzepnącą galaretką.
- Schłodzić w lodówce 2 godziny , pokroić na porcje.