Polędwiczki zapiekane w ziemniakach

Pyszne danie, absolutny przebój obiadowy.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt.

  • Ziemniaki – 7 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Suszone pomidory – 8 szt.

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 6 łyżek

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

  • Sól , pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Polędwiczkę umyć, pokroić w plastry, lekko rozklepać dłonią, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować 5 minut.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, obsmażyć polędwiczki z obu stron, wyjąć. Wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na nie pieczarki, na pieczarki polędwiczki.
  • Na polędwiczki ułożyć suszone pomidory.
  • Posypać ziołami prowansalskimi, przykryć warstwą ziemniaków.
  • Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym, polać po ziemniakach.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach posypać po wierzchu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić polędwiczki w ziemniakach, piec 20 – 25 minut, do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać z surówką.
 

2 komentarze

  1. Jaka piękna, kolorowa potrawa! takie mięsko sam idzie na widelec…

     
    • Marianna

      Tak pyszne i proste w przygotowaniu, jak coś zostanie po obiedzie można zabrać do pracy. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*