Sezon dyniowy w pełni, wilgotne i aromatyczne ciasto. Delikatny i puszysty krem do przełożenia, nadaje ciastu zachwycającego smaku.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Pulpa z dyni – 4łyżki
Jajka – 5 szt
Cukier – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 400 ml
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Galaretka krystaliczna – 1 szt
Kiwi – 4 szt
Galaretka z kiwi – 2 szt
Czekolada biała – 5 kratek
Kroki
- Kawałek dynii upiec , wziąść z niej 4 łyżki pulpy. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z mąką i proszkiem ,dodać pulpę z dyni i dokładnie wymieszać. Gdyby pulpa z dyni nie była delikatna i gładka to ją zblendować.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
- Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. 200 ml śmietany ubić na sztywno , dodać ser mascarpone, wymieszać, dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszać cały czas, na koniec dodać krzepnącą, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- Kiwi obrać , pokroić, zblendować . Umieścić w rondelku , dodać szklankę wody zagotować i rozpuścić galaretki o smaku kiwi, pozostawić do zakrzepnięcia. 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
- Białą czekoladę utrzeć na wiórki , posypać po wierzchu.
- Schłodzić w lodówce , najlepiej całą noc. Pokroić na porcje.
Dawno mnie nie było, a tutaj tyle pyszności nagotowane i napieczone! Będzie co czytać przez 2 wieczory 🙂 A pierwsze rzuciło mi się w oczy KOLOROWE ciasto, z których pani słynie. Pozdrawiam!
To ciasto polecam szczególnie gdyż u mnie wszyscy którym dane było je kosztować byli zachwyceni. 🙂