Ciasto dyniowe

Sezon dyniowy w pełni, wilgotne i aromatyczne ciasto. Delikatny i puszysty krem do przełożenia, nadaje ciastu zachwycającego smaku.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Pulpa z dyni – 4łyżki

  • Jajka – 5 szt

  • Cukier – 20 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 400 ml

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Galaretka krystaliczna – 1 szt

  • Kiwi – 4 szt

  • Galaretka z kiwi – 2 szt

  • Czekolada biała – 5 kratek

Kroki

  • Kawałek dynii upiec , wziąść z niej 4 łyżki pulpy. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z mąką i proszkiem ,dodać pulpę z dyni i dokładnie wymieszać. Gdyby pulpa z dyni nie była delikatna i gładka to ją zblendować.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
  • Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. 200 ml śmietany ubić na sztywno , dodać ser mascarpone, wymieszać, dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszać cały czas, na koniec dodać krzepnącą, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • Kiwi obrać , pokroić, zblendować . Umieścić w rondelku , dodać szklankę wody zagotować i rozpuścić galaretki o smaku kiwi, pozostawić do zakrzepnięcia. 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
  • Białą czekoladę utrzeć na wiórki , posypać po wierzchu.
  • Schłodzić w lodówce , najlepiej całą noc. Pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*