Połączenie różnych smaków sprawia, że ciasto jest pyszne.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Cukinia – 20 dag – 1/2 szt.
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Galaretka żółta – 2 szt.
Śmietana 30% – 220 ml
Ananasy w syropie – 525 ml
Mleko – 5 łyżek
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Płatki migdałów – 3 łyżki
Kakao – 2 łyżki
Kroki
- Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem.
- Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kakao.
- Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi, dodać mleko i cukinię, wszystko dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.
- Z ananasów odlać syrop, dodać szklankę wody, zagotować i rozpuścić galaretki, pozostawić do stężenia.
- Ananasy zblendować.
- Gdy galaretki zaczynają krzepnąć, śmietanę ubić na sztywno, dodać mus z ananasów wymieszać, a następnie tężejącą galaretkę, wszystko wymieszać i wyłożyć na połowę ciasta.
- Przykryć drugą połową.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałów.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny, pokroić na porcje.
Wspaniały przepis! Pani domownicy maja używanie 🙂 Szkoda, że w tym roku takie nędzne te moje cukinie – najpierw odmrożone, potem utopione 🙁
Ciasta piekę często i staram się w miarę rzadko robić to samo , nawet sprawdzony przepis modyfikuję.To również miało być tylko kakaowe , ale użyłam cukinię, więc ciasto jest trochę wilgotne , dobrze smakuje. 🙂