Chleb

Chleb przygotowany w domu smakuje świetnie, każdy przygotuje bez problemu.

Szczegóły

Liczba porcji

1 chleb

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mąka żytnia – 2 szklanki

  • Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Woda ciepła – 1 szklanka

  • Drożdże – 25 g

  • Cukier – 1/2 łyżka

  • Sól – 1/2 łyżki

  • Ziarna słonecznika – 2 łyżki

  • Czarnuszka – 1 łyżeczka

  • Jajko kurze – 1 szt

Kroki

  • Mąki przesiać do dużego naczynia.
  • Mleko lekko podgrzać, pokruszyć do niego drożdże, dodać cukier , dokładnie wymieszać , wlać do mąki, wymieszać , dodać sól, wlać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia około 40 minut.
  • Formę keksówkę 30 x 12 cm wysmarować masłem, można spód wysypać płatkami owsianymi ale nie koniecznie.
  • Wyrośnięte ciasto wyrabiamy , dodajemy podczas wyrabiania słonecznik, wkładamy do foremki , pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Roztrzepać jajko , posmarować wyrośnięte ciasto, posypać czarnuszką.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane ciasto i piec 45 minut. Wyjąć z foremki i studzić na kratce.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ależ piękny, puszysty! I z czarnuszką, moją ulubioną 🙂 Gratulacje, pani Marysiu!

     

Skomentuj Marzynia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*